Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

~Teratak I-City~

Monday, December 12, 2011

Celcom APN Settings for Android Device

12/12/2011 07:28:00 PM
13 comments


I’ve seen some other Androiders use shorter settings for their Celcom APN setup which works as well (by combining the 3g internet and MMS setting in one). Anyway these are the settings which was auto-configured by my old HTC Magic (the stock Magic ROM with radio ver 3.22 has auto-setup for Celcom APN setting unlike Nexus One or any other custom ROMs). They are separated to 2 settings – internet setting and MMS setting.


To create, goto :
Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Access Point Names > New APN


Then enter all these information :
Celcom 3g internet setting :
Name : Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default
Celcom 3g MMS setting :
Name : Celcom 3G MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms
Celcom 2g internet setting :
Name : Celcom 2G Internet
APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default
Celcom 2g MMS setting :
Name : Celcom 2G MMS
APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms


Tambahan :-


Bagi pengguna CELCOM PREPAID yg menggunakan SAMSUNG GALAXY(sbb aku guna galaxy) sahaja.

Cuba try cara ni klu sape2 yang xboleh hantar mms lg.

a) Create semua APN mcm di bawah
Name : Celcom 3G
APN : celcom3g
Proxy : 010.128.001.242
Port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Name : Celcom MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS Proxy : 010.128.001.242
MMS Port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN Type : mms

Name : Celcom 2G Internet
APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Name : Celcom 2G MMS
APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

(pastikan semua APN Type = mms)

Reason – Apabila semua APN Type di setting kepada MMS, maksudnya semua data internet xkan masuk. So, xkan ada potongan kredit.

b) Untick Background Data
Setting -> Accounts and sync -> General sync setting -> Background Data -> Untick.

Reason – benda ini yang menyebabkan kita kehilangan kredit semasa kita on kan Packet Data. So, bila offkan benda ni, xde la automatic sync dalam phone.

c) Tick On Use Packet Data
Setting -> Mobile networks -> Use packet data -> Tick.

Reason – samsung galaxy xkan boleh send mms selagi tidak di’on’kan packet data.

Aku baru berjaya menghantar mms pertama setelah aku amalkan bende ni baru 30 minit yang lepas. Buktinya kredit asal aku ada rm8.99. setelah berjaya menghantar mms, caj dikenakan sebanyak 20sen. jd xde la pemotongan kredit berlebihan apabila on kan packet data. setelah 30 minit kredit aku masih lg rm8.79.

Amaran&Peringatan:-

1-klu korang nak update samsung galaxy korang, biarla kat tempat ada wifi.
2-klu ada keadaan yang mendesak anda menggunakan internet menggunakan prepaid, silalah tukar APN Type bagi Celcom 3G Internet & Celcom 2G Internet kepada default. Nanti kata xboleh nak internet plak.

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

13 comments:

Anonymous said...

Terima kasih....berguna sgt...info ini memang best...saya berjaya hantar mms dngan harga 20sen.... Tengkiuuuuu~

Anonymous said...

:( :( :( oh noooooo..... kredit ak di potong pas switch on "use packet data" :(

Anonymous said...

tolong ! saya tkde pon 'general sync setting' tuu. nak buat mcm mana nk proceed nk anta mms ni ? fyi, saya pakai s3. knapa jdi mcm ni ? and mcam mana nk selesaikan ? aiyoo

aien zawawi said...

thankssss.. perghhh.. nasib baik jumpa blog ni.. pape pon dh rm 20 celcom telan kedit gara2 on packet data sbb nk antar mms :(

uchiru tekeshi said...

salam.. ad solan ni..
1)mms tu dh dpt...tpi x leh bukak..tkan2 dia tulis...cannot download lh bgai..cmna nk wat??
2)tlong sya....

fauzi said...

saya guna samsung note 2.....tak boleh hantar mms.... kemudian nak setting seperti d atas tak ada pun button tu...

fauzi said...

saya guna samsung note 2.....tak boleh hantar mms.... kemudian nak setting seperti d atas tak ada pun button tu...

Anonymous said...

...aku gune xperia tipo
...dah apply trick tu
...tp xdpt lak
...cmne ni?

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...