Icon
Icon
Icon
Icon
Icon
Icon

~Teratak I-City~

Saturday, September 10, 2011

Penawar Demam Denggi Ditemui

9/10/2011 09:01:00 PM
0 comments
Alhamdulillah hari nie Jamal nak kongsikan sebuah berita gembira dengan rakan-rakan semua. Jamal baru je baca berita nie di Berita Harian Online iaitu berkenaan dengan Penawar Demam Denggi Ditemui baru-baru ini. Vaksin bagi Demam Denggi ini pastinya dapat membantu ramai orang yang terkena jangkitan demam yang merbahaya ini.

Jamal sendiri pernah dijangkiti dengan Demam Denggi ini pada tahun 2006 dan pada ketika itu tiada ubat yang khusus bagi merawat penyakit ini. Jamal tinggal di wad hospital selama lebih kurang 5 hari dan hanya bergantung pada cecair yang dimasukkan kedalam badan dengan tiub khas disambungkan ke tangan. Dan usaha lain yang Jamal lakukan untuk melawan penyakit demam denggi ini ialah dengan meminum air 100 Plus. 

Dan alhamdulillah akhirnya sel darah putih Jamal telah kembali normal dalam masa 5 hari. Memang seksa jugak la pada ketika tue. Diharapkan dengan penemuan penawar dan vaksin ini, penyakit demam denggi nie dapat disembuhkan dengan segera dan mengurangkan angka kematian yang disebabkan olehnya.

Berita penuh mengenai Penawar Demam Denggi Ditemui boleh dibaca dibawah ini.

Vaksin dijangka berada di pasaran menjelang 2014

KUALA LUMPUR: Ancaman demam denggi yang dihidapi hampir 100 juta orang dan menyebabkan 22,000 kematian setiap tahun di seluruh dunia, dijangka akan berakhir berikutan penemuan vaksin untuk merawatnya.

Vaksin itu yang sudah menjalani ujian klinikal fasa terakhir membabitkan kira-kira 40,000 pesakit dari 10 negara di Asia dan Amerika Syarikat dijangka memasuki pasaran menjelang 2014 atau 2015.
 
Vaksin itu boleh membentuk antibodi bagi pesakit untuk melawan penyakitnya dengan menguatkan sistem imuniti badan melawan penyakit berkenaan yang dibawa nyamuk jenis Aedes Aegypti.
Pengarah Program bagi Penemuan Penyakit Berjangkit di Institut Perubatan Dune-NUS di Singapura yang juga bekas Pengarah Bahagian Penyakit Berjangkit di Pusat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit di Amerika Syarikat, Profesor Duane Gubler, berkata syarikat Amerika Syarikat, Sanofi Pasteur dilesen untuk mengeluarkan vaksin itu.

Katanya, buat permulaan hanya 100,000 vaksin akan dikeluarkan setiap tahun.

"Vaksin ini dijangka dijual pada harga mahal di peringkat permulaan, sebelum berkurangan apabila banyak lagi vaksin baru ditemui dan diuji. Ketika ini beberapa vaksin masih diperingkat awal kajian dan dijangka memasuki pasaran dalam tempoh 10 tahun lagi.

"Vaksin itu sesuai digunakan ke atas kanak-kanak dan orang dewasa, malah ia boleh digunakan seawal umur 12 bulan diikuti program vaksinasi pada peringkat umur seterusnya," katanya ketika ditemui selepas menghadiri bengkel mengenai 'Nyamuk Terubah Suai Secara Genetik' (GMM) di sini, semalam.
Turut menyampaikan kertas kertas kerja mengenai GMM ialah pakar penyelidikan GMM Brazil, Profesor Madya Margareth de Lara Capurro dan Pengarah Eksekutif Lembaga Penasihat Keselamatan dan Kesihatan Dunia di Geneva, Dr Ali Akbar Mohammadi.

Gubler berharap penemuan vaksin baru itu tidak dijadikan alasan oleh mana-mana pihak untuk berhenti menjalankan kajian pengawalan nyamuk, malah perlu melipatgandakan usaha memerangi nyamuk Aedes Aegypti yang menjadi punca demam denggi.

"Jika ditanya saya apakah kaedah yang paling berkesan bagi menangani denggi di Malaysia, saya tidak mempunyai jawapan yang spesifik, tetapi sesebuah negara tidak boleh bergantung hanya pada satu usaha saja.

"Malaysia perlu ada usaha sendiri membangunkan Program Pengawalan Penyakit Bersepadu yang khusus bagi menangani semua jenis wabak penyakit, termasuk dibawa nyamuk.

“Setiap wabak perlu dipantau sejak awal dan bukannya selepas penyakit berjangkit dan menyebabkan kematian. Setiap kes yang berlaku dalam komuniti perlu diberi perhatian serius,” katanya
 Sumber : Berita Harian Online

If You Enjoyed This Post Please Take a Second To Share It.

Stay Connected With Free Updates

Subscribe via Email

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...